2023 Yılında İçerik Üreticiliği

Canan Ulyana Başer
5 min readDec 27, 2022

--

Henüz dinlemediysen, müesseseden: Con La Brisa

Bildiğiniz ya da şu an bu satırları okurken haberdar olacağınız üzere podcaste geri döndüm! (Umut ediyorum ki yeni bölümleri dinleme fırsatınız olmuştur ve beğenmişsinizdir 🤞)

Bi’ Milenyumlu podcast kanalımda konuklarımla Z kuşağının kariyer yolculuğunu ele alıyoruz. Bunu yaparken de her sezon farklı bir konseptle ilerliyoruz. Yeni sezonda genç profesyonel arkadaşlarımla şu anki işlerini nasıl buldukları, girişimlerini nasıl kurdukları ve kariyerlerini nasıl inşa ettikleri hakkında besleyici sohbetler ediyoruz.

“Acta non verba” yani “Az laf, çok iş!” isimli yeni sezonumun ilk iki bölümünde içerik üreticiliği konusunda sorulan her sorunun cevabına yanıt verebilecek, platformların algoritmaları hakkında oldukça bilgili ve kendi girişimlerini kurmuş arkadaşlarımı konuk ettim.

Sezonun ilk bölümünde podcastime konuk olan Belen, oldukça hayran olduğum seri bir içerik üreticisi. Çok özel, geleceğe yön veren bir alanda yani videolu içerik alanında çeşitli içerikler üretiyor ve bunun üzerine Marsi Digital isimli bir dijital pazarlama ajansı kurdu.

İkinci bölüm konuğum Ege ise liseden beri girişimcilik ekosisteminin içinde ve şimdilerde markaların arzu ettiği yüksek etkileşimlere organik şekilde ulaşan TikTok reklam kampanyaları yürüten Influera girişiminin kurucu ortağı.

İkisiyle de bolca yeni nesil içerik üretimi, dijital pazarlama ve TikTok hakkında konuştuk. Eğer bireysel bir içerik üreticisi olmak istiyorsanız ya da markanız için dijital platformlarda nasıl içerikler üretebileceğinizi merak ediyorsanız, bu iki bölümü mutlaka dinlemeniz gerek.

Peki bu iki bölümde öne çıkan, altını çizmemiz gereken başlıklar, kavramlar, trendler nelerdi?

  • Real time marketing
  • TikTok for Business
  • Benzersiz & samimi içerikler
  • İçeriklerde bilerek hata yapmak
  • UGC (User Generated Content)

Real Time Marketing (Gerçek Zamanlı Pazarlama)

Genel anlamda bildiğimiz pazarlama için strateji ve planlama aşaması, günler belki haftalarca sürerken gerçek zamanlı pazarlamada bireylerin ya da markaların değişen lokal / global gündeme göre ürün veya hizmetleri ile ilgili hızlı, alakalı ve ilgi çekici içerikler üretmesi gerekir.

Tıpkı LEGO’nun 2015 yılında Oscar Ödülleri Kazananları’nın açıklandığı gün paylaşmış olduğu tweet gibi günün haberi, haftanın şarkısı ya da beklenen bir filmin 2. partı hakkında yapılan “ilgili” pazarlama çalışmaları, son yıllarda iyice aşina olduğumuz ve 2023'te de bolca görmeye devam edeceğimiz türden bir pazarlama çeşidi.

TikTok for Business

İlk çıktığı zamanlarda çocukların dans ettiği bir mecra olarak görülen TikTok, iterasyonlarıyla, algoritmasıyla, sunduğu içerik çeşitliliği ve geliştirdiği yeni iş modelleriyle yıkıcı global dominasyon yolunda ivmelenmeye devam ediyor!

TikTok birkaç yıl önce markaların reklam bütçesi bile ayırmadığı bir platform iken, şimdilerde herkesin “Başlamak için acaba geç mi kaldık?” düşüncesiyle balıklama daldığı bir hale geldi. Ama merak etmeyin, TikTok için hiçbir zaman geç değildir. Yeter ki bu platformun içerik üretim zihin yapısını çözün, gerisini algoritmanın sihirli ellerine bırakın.

Peki nedir bu TikTok for Business? Markaların yararlanabilecekleri birçok çözümü bünyesinde bulunduran bir alet takımı diyebiliriz. Yani marka bilinirliğinizi artırmak ya da yeni ürününüzü duyurmak için platformdaki içerik üreticileriyle iş birliği yaparak “kültüre uygun” reklam kampanyaları geliştirebilmenizi sağlıyor aslında.

Her markaya özel çözümler sunabilen bu alet takımında yer alan bazı özellikler ise şunlar: TopView Ads, In-Feed Ads, Branded Effects, Spark Ads, Branded Hashtag Challenges. (Dahası için şuraya göz atabilirsiniz.)

Benzersiz & Samimi İçerikler

2020 yılının başlarıyla kıyaslandığında creator economy kavramı çok daha bilinir ve tercih edilir bir alternatif kariyer yolculuğu olmaya başladı. Evet her platformda binlerce içerik üreticisi var ve evet hangi konuda içerik üretecekseniz üretin elbette rakipleriniz olacak. Ancak kendi tarzınızla diğerlerinden ayrışmak sandığınız kadar zor olmayabilir (?) Size ait bir söylem, yüz ifadesi, tonlama ya da konsept ile yarışa sizden önce başlayanların önüne geçmeniz işten bile değil.

Nasıl içerik üretmeye başlayabilirim diyenleriniz varsa, HubSpot’un şu müthiş derlemesine göz atmalı: The Ultimate Guide to Content Creation

İçeriklerde Bilerek Hata Yapmak

Yıl 2013, düzenlenen 85. Oscar, Jennifer Lawrence En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü kazandı. Henüz 13 yaşında olduğum için olsa gerek, Jennifer Lawrence’ın ödül almaya giderken kayıtlara geçen ikonik düşüşünün sahte olduğuna dair haberleri okuduğumda şok olmuştum. Sonradan biraz ekşi yorumları okuyarak hata yapan kişilere sempati duyulmasından yola çıkarak markaları ve ünlülerin bilinçli hatalar yaptığını öğrenmiştim.

Bugün aynı şeyi markalar paylaştıkları Reel videolarında da yapıyor, tweet attıklarında da. Bu hatayı gören bizler, içeriğin altında fark ettiğimiz hata hakkında yorumlaşırken videonun etkileşimi de doğru oranda artıyor tabii.

Bir önceki yazımda bahsettiğim Brand Week etkinliğindeki Meta sahnesinde ele alınan top 10 Reel konseptlerinden “behind the scenes” tam olarak buna uygun bir örnek.

UGC (User Generated Content)

UGC, kullanıcılar yani bizler tarafından oluşturulan içerikler anlamına gelir. Tanımı gereği bireysel hesaplar (markalar değil) tarafından oluşturulan ve bir çevrimiçi ağda ya da sosyal medyada yayınlanan herhangi bir içerik biçimidir. Şu an okuyor olduğunuz blog yazısı, Instagram’daki gönderilerimiz, YouTube’daki videolarımız ya da Twitter’da attığımız tweetler hepsi birer UGC!

Kullanıcıların platformlarda ürettiği içerikler, internetteki en özgün ve güvenilir içerikler olduğundan, bu tarz içeriklere yatırım yapmak markalar için yeni büyüme ve satış yolları açmakta.

Toparlamak gerekirse, içerik üreticiliği dünya dijitalleştikçe daha da önem kazanıyor. Creator economy kavramıyla ortaya çıkan yeni iş modelleri ise 2023 yılında denemeye değer.

Ben de sene boyunca yazılı, sesli ve videolu içerikler üretmeye devam edeceğim. Gerek burada gerekse diğer platformlarda yeniden karşılaşmak dileğiyle. Şimdiden iyi yıllar dilerim!

--

--

Canan Ulyana Başer

çokça okur, bolca dinler, sınırsız severim | Podcaster @bimilenyumlu 🎧