Brand Week Notlarım

Canan Ulyana Başer
5 min readNov 16, 2022

--

Geçen hafta, ilerleyen süreçte karşımıza çıkacak büyük değişim ve yenilenmenin ele alındığı, “Time To Reset” konseptli Brand Week etkinliğinin son günkü programına katıldım. Dahil olamadığım oturumları kaçırdığıma her ne kadar üzülsem de, sadece bir günkü yedi oturumda bile çokça verim aldığım için mutluyum. (Ayrıca uzun süre sonra, yine yeniden öğrendiklerimi geri vermek üzere klavye başına geçtiğim için de oldukça heyecanlıyım.)

Son dönemlerde özellikle:

  • Community-led growth
  • Content-driven growth
  • Product-led growth

konuları ve bunların birbirleriyle olan ilişkisi hakkında bolca okuma ve araştırma yaptığım için, Meta Sahnesi olarak konumlanan Inspiration Hall ve Hypers New Media’nın kurucusu Tolga Akış’ın moderatörlüğünde ilerleyen Master Hall oturumları en ilgimi çekenlerdi.

Etkinlik ile ilgili kısa bilgi seansını tamamladığımıza göre, birbirinden ilham verici oturumlarda aldığım kısa notlara geçebiliriz.

Kahveniz hazırsa, başlayalım!

#1 Podcast Nereye Evriliyor? 🎧

Merdiven Altı Terapi podcastinin hostu Deniz Dülgeroğlu ve Merak Listesi podcastinin hostu Çağrı Küpeli, kendi podcast deneyimlerinden ve destek oldukları kurumlardaki podcast deneyimlerinden yola çıkarak podcastin geleceğini ele aldılar.

Podcastin gelişmesinin ve bu alandaki iş & gelir modellerinin yavaş ancak sağlam temellerle ilerlemesinin, markalar için öneminden bahsettiler. Podcast dünyasında içerik üretirken diğer mecralarda öğrendiklerimizi, bildiklerimizi “unlearn” etmemiz ve yeni nesil beceriler kazanmamız gerektiğini vurguladılar.

#2 İçerik Üretiminde Nişe Odaklanma 🙌

Umut Yaka, startup ve teknoloji konularında içerik üreterek ayda 5 milyon insana ulaşan, kurucu ortağı olduğu dijital medya şirketi Swipeline’ın kuruluş ve yatırım alma hikayesini anlattı. İçerik üretirken hedef kitlenin doğru seçilmesinin ve hedeflenen kitleye hangi kanaldan nasıl bir dikeyde bilgi sunulacağının önemini vurguladı. (Umut ile ortağını Caps Lock podcastine başladıkları zaman, ING İnovasyon Merkezi’nde yapılan etkinliklerin networking kısmından beri tanıyorum. O günlerden bugüne kadar geldikleri noktayı, kat ettikleri yolu görmek harika!)

#3 What’s Hot for Creators in 2023? 🤔

Meta Türkiye Ajans ve Ekosistem Lideri Serkan Tavşanoğlu, şu an halihazırda yurt dışında kullanılan ve ilerleyen günlerde Türkiye’de de kullanıma açılacak Instagram subscription modelinden bahsetti. Bu model sayesinde içerik üreticileri, takipçilerine özel içerikler ve deneyimler sunarak düzenli aylık gelir elde edebiliyorlar & edebilecekler. Bu kapsamda içerik üreticileri, abone rozetleri, abone canlı yayınları ve hikayeleri, abone sohbetleri, destekçilere özel gönderiler ve reels videoları, abone ana sayfası gibi ek özelliklere sahip olabilecek. (Daha fazla bilgi almak için şuraya bakabilirsiniz.)

Instagram’daki reklam verme süreçlerinin kolaylaşacağına ve Meta’nın genel anlamda “augmented reality” üzerine çokça proje geliştirdiğine & geliştireceğine vurgu yaptı.

#4 The Future is Now 🤖

Meta Türkiye Ülke Direktörü İlke Toptaş, içerik üreticileri ve markalar için Meta platformundaki fırsatları, yeni teknolojileri ve gelişmeleri ele aldı. Sunumunda özellikle metaverse evreni dijital olsa da insan üzerindeki hissiyatının gerçek olduğundan & olacağından bahsetti.

Bunların yanı sıra avatarın, kişiliğimizin dijital bir ifadesi olduğundan ve Meta platformu üzerinde yer alan seçeneklerle milyonlarca avatar kombinasyonu yapılabileceğinden bahsetti.

#5 TikTok’u İyi Kullanarak Fark Yaratmak🤳

TikTok Türkiye Pazarlama İletişim Lideri Ertan Güneş, markaların algoritmayı anlayarak ve uygulamanın sunduğu özellikleri, ürünleri iyi kullanarak etkisi yüksek reklamlar çıkabileceklerini belirtti. Yalnızca bireylerin değil markaların da içerik üreticisi bakış açısıyla yaratıcı içerikler üretmesinin önemini vurguladı.

Bunların yanı sıra pazarlama ve reklam dünyasında işin renginin değiştiğini, TikTok’taki gelir modellerinin “paying for attention” yani dikkat için para ödeme üzerine kurgulandığından bahsetti.

TikTok’ta işler nasıl yürüyor kurcalamak için starter pack linkleri:

#6 Influencer Markalar 💫

Mavi’nin CMO’su Serpil Berkan, Mavi’nin jean odaklı moda markasına dönüşümünde ve en sevilen markalar arasında yer almasında etkin rol üstlenen isimlerden. Influencer çalışmaları sayesinde parlayan marka değil de yaptığı iş birlikleriyle influencerları parlatan yani “influencer marka” olmanın yollarını şöyle özetledi:

  • Her işte olduğu gibi öncelikle müşteriyi anlamak kritik
  • Reklam çalışmalarında ünlülere / influencerlara özgürlük alanı tanımak ve onların kişiliğine uyan türde reklam kurguları yapmak, yapılan işin & kampanyanın verimliliği artıran etmenlerden
  • Yalnızca ciro odaklı olmak yerine; bulunduğumuz ekosisteme, içinde yer aldığımız coğrafyaya ne katabiliriz, neyi geri verebiliriz bu taraflara daima vakit ve odak ayırmak gerek

#7 Reel Talk 🔮

Meta Türkiye Kreatif Stratejisti Görkem Yeğin, ajansların ve markaların dijital iletişim stratejilerine, teknoloji ve yaratıcılığı bir araya getirmelerine, Meta platformlarında yaratıcı ve efektif kampanyaları hayata geçirmelerine ve insanları iyi amaçlar için bir araya getiren iyi fikirlere destek oluyor.

Sunumunda markaların Reel videolarında nasıl efektif içerikler üretebileceğini ele aldı. İlk olarak söylemlere çalışılması gerektiğinden bahsetti. Bu bağlamda Reel videolarını izleyen kitlenin dilinde konuşmak oldukça kritik. Bu dil nasıl olmalı / olabilir?

#1 Make in entertaining: Konuyu büyüleyen, şaşırtan ya da sevindiren bir deneyime dönüştürmek için video, ses ve drama kullanımı

  • Magical moments
  • Fresh perspectives
  • Unexpected twists

#2 Make it digestible: Mesajınızı basit ve net bir şekilde kendini anlatan bir hikaye örgüsüyle birleştirin

  • Irresistible hooks
  • Show, don’t tell
  • Clear reinforcement

#3 Make it relatable: Gerçek kişiler aracılığıyla ilişkilendirilebilir hikayeler anlatın ve markanızla bağ kurmaya davet eden lo-fi bir ton kullanın

  • Lo-fi & human craft
  • Familiar situations
  • Recognisable tropes

İkinci olarak ise markaların etkili reklamlar ortaya koyabilmeleri için top 10 reel konseptini sıraladı. (Ben de elimden geldiğince örnek Reel videoları seçip linklemeye çalıştım.)

#1 The transformation → Christen Dominique

#2 Behind the scenes → BlissClub

#3 The product demo → Miro

#4 The comedy skit → Jack

#5 The wardrobe sequence → LC Waikiki

#6 The before & after → Emily J

#7 The listicle → Kirsten

#8 The tutorial → Adobe

#9 The one-to-one → Tulu Erden

#10 The photodump → Fanta Türkiye

--

--

Canan Ulyana Başer

çokça okur, bolca dinler, sınırsız severim | Podcaster @bimilenyumlu 🎧